30 Business Aptitude MCQs
Business Aptitude MCQs for various entrance exam
1. The document that defines the internal affairs of the company is
a-Articles of Association
b-Memorandum of Association
c-Table A
d-None of these
ANSWER-a
2. India's recent World Trade Centre is built by World Trade Centre Association, New York at
a-Mumbai
b-Gurgaon
c-Delhi
d-Bengaluru
ANSWER-b
3. 'Jazz' car is a brand of
a-Honda
b-Maruti
c-Hyundai
d-BMW
ANSWER-a
4. Name the news search engine introduced by the rediff.com website
a-Real News Search
b-Breaking News Search
c-Timeline News Search
d-Real-Time News Search
ANSWER-d
5. 'NSDL' stands for
a-National Stocks Directory Limited
b-National Stocks Directory Listing
b-National Stocks Directory Listing
c-National Securities Depository Limited
d-None of the above
ANSWER-c
6. Walmart in India is doing business under the group of
a-Bharti
b-Aditya Birla
c-Tata
d-Reliance
ANSWER-a
7. ' Kissan ' the famous brand belongs to
a-Parle Agro
b-Hindustan Unilever Limited
c-Nestle
d-None of the above
ANSWER-b
8. FERA in INDIA is replaced by
a-FEMA
b-FETA
c-FEPA
d-FENA
ANSWER-a
9. Eight o'Clock Coffee, a US-based coffee marketer is a group company of
a-Tata
b-Britannia
c-ITC
d-Unilever
ANSWER- a
10. National Thermal Power Corporation deals in
a-Electrical Power
b-Natural Gas
c-Electrical Power and Natural Gas
d-None of the above
ANSWER-c
11. Mangalore Refinery and Petrochemicals Limited is a subsidiary of
a-IOC
b-ONGC
c-RAIL
d-SAIL
ANSWER-b
12. Internationally known telecom giant American Telephone(AT &T) is a corporation of which country?
a-Japan
b-USA
c-China
d-South Korea
ANSWER-b
13. 'Big Bazaar' chain of stores is run by which group
a-Jindal Group
b-Reliance Group
c-Future Group
d-Aditya Birla Group
ANSWER-c
14. What is the brand slogan of 'Apple'
a-Think Smell
b-Think Different
c-Think Better
d-Think It
ANSWER-c
15. Microenvironmental factors include
a-Employees
b-Suppliers
c-Media
d-All of the above
ANSWER -d
16. The human resource in any organisation must have characteristics like
a-Skills
b-Quality
c-Attitude
d-All of the above
ANSWER -d
17. Which is not a part of an internal environment
a-Marketing
b-Loan
c-Marketing resources
d-Money
ANSWER -b
18. Internal environment contains
a-the owner
b-the shareholders
c-the non-managers
d-All of the above
ANSWER-d
19. Which financial factors don't affect the internal environment of a business
a-Financial policies
b-Budget for next year
c-Financial positions
d-Capital Structure
ANSWER-b
20. The acronym for the macro analysis is
a-STEP
b-STEEP
c-STEPP
d-None of the above
ANSWER-d
21. Which area of interest does not affect the business macro environment
a-Technology
b-Ecology and Physical Environment
c-Political and Legal
d-None of the above
ANSWER-d
22. The social environment of business excludes social factors like
a-Technology
b-Values,beliefs
c-Poverty, literacy
d-Customs, traditions
ANSWER-a
23. The changes in culture and lifestyle may come from many sources like
a-Medical Science
b-Physical Science
c-Economic
d-All of the above
ANSWER-d
24. NAFTA was signed among the following countries
a-US,Canada,Mexico
b-India,US,Pakistan
c-US, Canada, UK
d-None of the above
ANSWER-a
25. Free Market Economy is also known as
a-Capitalist economy
b-Socialist economy
c-Mixed Economy
d-Others
ANSWER-a
26. Give an example of a non-profit organization
a-Tata
b-Reliance
c-HAL
d-Red Cross
ANSWER-d
27. Expand ILO
a-International Labour Organisation
b-Indian Labour Organisation
c-Indian Langauage Organisation
d-None of these
ANSWER-a
28. The corporate entity in India is governed by
a-Companies Act,1956
b-Partnership Act,1932
c-Co-operative Societies Act,1904
d-Others
ANSWER-a
29. The trust is governed by
a-Managing trustee
b-Trust Act
c-Board
d-Trust document
ANSWER-b
30. Partnership in India is governed by
a-Partnership Act,1932
b-Companies Act,1956
c-Co-operative Society Act,1904
d-Others
ANSWER-a

Comments
Post a Comment